Eliminatiedieten

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan door voedingsmiddelen. We spreken van voedselovergevoeligheid wanneer bepaalde voedingsbestanddelen niet verdragen worden. Klachten die mogelijk optreden bij het eten van deze voedingsbestanddelen zijn veelal jeuk, braken of diarree. Maar het komt ook regelmatig voor dat de enige klacht een terugkerende oorontsteking is. Combinaties van huid- en darmproblemen komen eveneens vaak voor.

Het vaststellen van voedselovergevoeligheid vindt normaal gesproken plaats met een zogenaamd eliminatiedieet. Dit is een dieet dat bestaat uit slechts één koolhydraatbron (zoals gekookte witte rijst of aardappel) en één nieuwe bron van (dierlijk) eiwit, welke niet in de normale voeding van uw huisdier is voorgekomen. Het doel van een eliminatiedieet is om vast te stellen of de hond of kat daadwerkelijk voedselovergevoelig is. Immers, de klachten die bij voedselovergevoeligheid worden waargenomen, passen soms ook bij andere vormen van allergie, bijvoorbeeld vlooienallergie of graspollenallergie. Verder heeft het eliminatiedieet tot doel de hond of kat klachtenvrij te krijgen en te achterhalen welk voedingsbestanddeel de klachten veroorzaakt.

Bij het verstrekken van een eliminatiedieet gaat de voorkeur uit naar het zelf bereiden van het dieet. Zelf koken betekent namelijk dat u precies weet wat uw huisdier eet. Ook toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen, waar een hond of kat een overgevoeligheid voor kan hebben, ontbreken in een zelfbereid dieet. Dit maakt de kans op succes groter.

Speciaal om het zelf koken makkelijker te maken heeft TROVET een voedingslijn ontwikkeld welke het meest te vergelijken is met zelf koken: Unique Protein. Unique Protein is een kant-en-klaar, puur vlees product verkrijgbaar in de varianten lam, konijn, hert, kalkoen, kwartel en paard. Om een eliminatiedieet samen te stellen hoeft u alleen een koolhydraatbron te koken en toe te voegen. De voorkeur gaat uit naar witte rijst of aardappel. Daarnaast kunt u een voedingssupplement toevoegen om eventuele vitaminen- en mineralentekorten te voorkomen: TROVET Balance.

Indien na het voeren van een eliminatiedieet is vastgesteld dat uw huisdier overgevoelig reageert op een bepaald voedingsingrediënt, is de volgende stap het zoeken naar een dieet waar uw huisdier klachtenvrij op blijft. TROVET heeft speciaal voor dit doeleinde een hypoallergene dieetlijn ontwikkeld. Vrijwel alle TROVET hypoallergene diëten zijn gebaseerd op één eiwit- en één koolhydratenbron en bevatten alle essentiële voedingsstoffen in de optimale hoeveelheden. Het toevoegen van een vitaminen- en mineralenmix is dan ook niet nodig.

TROVET hypoallergene diëten voorkomen immunologische reacties (voedselallergie) of niet-immunologische reacties (voedselintolerantie) in de vorm van huidklachten en/of maagdarmklachten zoals diarree en braken. Stapt u na het eliminatiedieet Unique Protein over op de aansluitende TROVET hypoallergene diëten dan blijft u uw hond of kat helpen bij het verminderen of uitblijven van klachten. TROVET hypoallergene voeding is ook als directe vervanging in te zetten van de huidige voeding waar de hond of kat niet goed op reageert. Kijk voor het assortiment hypoallergene diëten onder het kopje dieetvoeding.

Voor honden Voor katten
Unique Protein (Lamb) Unique Protein (Lamb)
Unique Protein (Rabbit) Unique Protein (Rabbit)
Unique Protein (Venison) Unique Protein (Venison)
Unique Protein (Turkey) Unique Protein (Turkey)
Unique Protein (Horse) Unique Protein (Horse)
Unique Protein (Quail) Unique Protein (Quail)